De beste manier om je toekomst te voorspellen, is haar zelf te creëren.

Stephen Covey

Sleur als de sleutel tot verandering

“Hoe is ‘t, alles goed?” “Oh, ja, goed hoor.” En door. Zo gaat dat toch? Je legt niet je hele hebben en houwen op tafel bij zo’n plichtmatige begroeting. Ik heb dan toch altijd de neiging om toe te voegen: “Alles is wel veel, maar het gaat z’n gangetje en dat vind ik helemaal goed.” De wereld om ons heen raast door. Nieuws, werk, privé; overal gebeurt van alles. Dus eerlijk? Ik omarm die micro-sleur. Die voorspelbaarheid voelt als een soort anker. Ik ben blij als alles een beetje z’n gangetje gaat, hoe suf dat ook klinkt.

De functie van sleur

Hoe vaak begin jij ergens aan, vol enthousiasme, om het vervolgens te laten versloffen? Iets nieuws? Iets dat je toch echt heel graag zou willen laten of doen, kunnen of veranderen? Een nieuwe sport, een ochtendroutine, gezonder eten, je punt maken in die vergadering? We willen van alles, maar ons brein heeft daar zo z’n eigen ideeën over.

Ben Tiggelaar onderzocht het jaren geleden al: 95% van ons gedrag is onbewust automatisch en dat is maar goed ook. Anders zouden we dagelijks energie verspillen aan nadenken hoe we moeten slikken, ademhalen of met welk been we uit bed stappen. Automatisme bespaart ons brein voor belangrijkere zaken. Dáárom is sleur stiekem zo waardevol. Het geeft je ruimte om te focussen op wat écht anders moet.

Hoe krijg ik het in mijn systeem?

Jaren geleden besloot ik bijna dagelijks te sporten. Niet omdat ik er meteen zin in had. Wel gestimuleerd door mijn omgeving trouwens. Ook dat is wat Tiggelaar zegt: de invloed van context is minstens zo belangrijk als je eigen voornemen. Het duurde even voordat ik er de lol van inzag, maar op een gegeven moment zat het in mijn systeem. Je denkt er dan niet meer over na, het wordt onderdeel van je dagritme, bijna onbewust automatisch.

De 100 dagen stelregel/sleur; de sleutel tot verandering

De kracht van herhaling; het klinkt bijna net zo suf als ‘alles gaat z’n gangetje’ en toch is het zo. De kracht van herhaling blijkt ook in trainingen een waarheid als een koe. Gedragsverandering op de werkvloer vraagt om herhaling. Een training volgen is één ding, maar de echte verandering ontstaat pas als je nieuw gedrag blijft oefenen. Een blijvende gedragsverandering, een nieuwe gewoonte, iets aan- of afleren maak je je eigen als je ‘m 100 dagen hebt toegepast. Dat vraagt energie, discipline en doorzettingsvermogen. En dan is het best fijn dat veel zaken onbewust automatisch ’n beetje z’n gangetje gaan. Zo wordt sleur misschien wel de sleutel tot verandering.