Focus op WEL in plaats van niet en er zit veel meer in het verschiet.

Positiviteit zorgt voor vitaliteit

Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat positief ingestelde mensen gelukkiger en succesvoller zijn. Daarnaast zorgen positieve gedachten voor minder stress, waardoor er minder kans is op hart- en vaatziekten. Kortom positiviteit zorgt voor meer vitaliteit!

Maar hoe werkt dat dan? Barbara Fredrickson, een Amerikaanse psychologe, heeft er onderzoek naar gedaan. Allereerst stelde zij vast dat een positieve mindset je horizon verbreed (Broaden-theorie). Doordat je jezelf niet vastzet in negatieve gedachten, ontstaat er ruimte. Het maakt dat je de situatie op een afstand met een open mind kan bekijken. Hierdoor krijg je nieuwe inzichten en stel je jezelf open voor verbinding met anderen. Positiviteit zorgt ook voor groei (Building-theorie). Je voelt je sterk (mentale kracht) en durft daardoor nieuwe dingen aan te pakken. Hierdoor blijf je leren waardoor je steeds andere uitdagingen aan kan. Door succeservaringen word je mentaal gesterkt, waardoor je weer verder ontwikkelt. Er ontstaat een positieve spiraal naar boven.

Positief zijn wil niet zeggen dat je alle problemen wegwimpelt en alleen maar boven op tafels staat te dansen. Het gaat juist om het aanvaarden van de uitdagingen (het negatieve) om van daaruit te kijken wat er WEL is. Door te focussen op de mogelijkheden creƫer je een andere werkelijkheid. Hoe moeilijk het soms ook is, je kunt zelf de juiste mindset kiezen. Je hebt geen controle over je omgeving maar dus wel over je eigen gedachten. Helaas is het zo dat negatieve gedachten zwaarder wegen dan positieve gedachten. Wil je een positieve mindset behouden, dan dien je tegenover elke negatieve gedachte minimaal drie positieve gedachten te zetten. Er is dus werk aan de winkel.

Gelukkig hoef je het niet helemaal alleen te doen. Je omgeving kan helpen door je bijvoorbeeld complimenten te geven of door drempels weg te nemen. In veel organisaties ligt de nadruk op wat niet goed gaat, wat er nog beter/anders moet. Begin eens met te bepalen wat wel goed gaat, waar je plezier in hebt met elkaar en probeer dat uit te bouwen! Je zult ervaren dat het werkt.