Wie stopt met beter te worden, stopt met goed te zijn.

Ik kan wel inpakken, als blogger

Het is de vraag. Denk je nu dat dit blog is ontsproten uit mijn eigen hersenspinsels of heb ik het opgepikt van ChatGPT, de Artificial Intelligent-hype van dit moment? ChatGPT is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door OpenAI en gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een (menselijke) gebruiker (aldus Wikipedia). De chatbot is een groot taalmodel dat is verfijnd met leertechnieken voor kunstmatige intelligentie. Jij vraagt, hij/zij/het draait.

Leerkrachten bijten er hun tanden op stuk. En ik snap het wel; als je gewoon dat essay wilt ‘afvinken’, want dan kan je daarna door met wat je echt interessant vindt. Ik geloof dat ik het ook zou doen.

Ik vraag het aan ChatGPT

Ik zit niet meer op school en ik leer elke dag; daar geloof ik in. Daarnaast blog ik. Ik schrijf graag. Ooit zei ik: “Ik schrijf over alles wat ik tegenkom in mijn dagelijkse praktijk als coach.” Want daar is zoveel over te vertellen. Elke coachee, elk team heeft een verhaal en al struggelend en tobbend komen we met elkaar verder. Daar schrijf ik over. Maar ik kan nu dus ook gewoon aan ChatGPT vragen: “Schrijf een blog over een team dat met elkaar overhoop ligt over welke koers te varen in 2023.” Ik krijg een consistent verhaal. Voeg ik daaraan toe: “Over de vraag of het team moet doorontwikkelen op bestaande markten of nieuwe markten moeten aanboren.” Ik krijg eveneens een consistent verhaal en nog gedetailleerd ook.

Ik voel er niks bij

Ik heb bij deze vragen aan ChatGPT uiteraard een opdrachtgever in gedachten en ik heb beeld bij de gegenereerde verhalen, maar ik voel het nog niet. In mijn blog zou ik schrijven over X en Y die het roerend met elkaar eens zijn en lijnrecht staan tegenover A en B, omdat ze uitgaan van heel andere drijfveren. Kortom, het ChatGPT-verhaal klopt nog steeds, maar het blijft generiek. Het weerspiegelt daarom niet wat ik in mijn blog zou schrijven over deze club die ik tegenkwam in mijn dagelijkse praktijk. De persoonlijke beleving ontbreekt. 

Wat als mijn doel iets anders is dan ‘afvinken’?

ChatGPT, een uitkomst voor als je iets wilt afvinken dus, en als je het niet belangrijk vindt om een personal touch te geven aan een tekst. Wat nu als ik iets meer wil dan alleen ‘afvinken’, als ik iets wil leren? Ik studeer al jaren Spaans en mijn Spaanse Profesora vraagt geregeld om een tekst te schrijven over ‘cualquier tema’, zoals recent over Costa Rica. Ik vraag ChatGPT; een gelikte tekst is het resultaat. Mijn Profesora zou trots op me zijn. Maar wat is mijn doel? Waarom leer ik Spaans? Omdat ik Spaans wil leren. Omdat ik als toerist in Costa Rica echt het land, de taal en de cultuur wil leren kennen. Dat moet ik volgens mij toch zelf doen; daar helpt geen ChatGPT bij.

Laten we met z’n allen niet dommer worden, wel slimmer

Voor zover ik het nu zie, lijkt ChatGPT mij een uitkomst als je ergens snel vanaf wilt zijn en als je vindt dat het toch niets bijdraagt aan je doelen. Laten we vooralsnog onze hersenspinsels volop de ruimte geven. Het aanscherpen van onze eigen en elkaars geesten houdt ons fit, gezond en verbonden. Dit is mijn persoonlijke overtuiging en daarom blijf ik bloggen over alles wat ik tegenkom, in de hoop dat ik het win van ChatGPT.