Het is niet langer de vraag óf grote bedrijven moeten verduurzamen, maar hóe ze dat gaan doen.

Paul Polman & Andrew Wins

Elke stap is er één!

“Het is niet langer de vraag óf grote bedrijven moeten verduurzamen, maar hóe ze dat gaan doen.” – uit Netto Positief van Paul Polman & Andrew Winston

Inmiddels zijn de meesten van ons zich er wel bewust van dat wij met z’n allen moeten verduurzamen. De zeespiegel stijgt, biodiversiteit neemt af en sociale ongelijkheid neemt toe. Wij kunnen simpelweg niet verder zoals wij nu leven. De moed kan je al snel in de schoenen zakken, hoe moeten en kunnen wij het tij nog keren?

Samen veranderen

Veel mensen leggen het eigenaarschap bij anderen of de omstandigheden. “Wij als Nederland zijn te klein om echt verandering te bewerkstelligen. Als anderen blijven vervuilen wat heeft het dan voor zin? Et cetera, et cetera.” Toch ligt het antwoord om een positieve verandering in gang te zetten wel degelijk bij jezelf. Zo maken vele individuele stemmen één luide roep. Elke stap, elke actie is er één. Sterker nog; bewezen is dat juist kleine stappen leiden tot grote veranderingen. Met kleine stappen ervaar je snel het gevoel van succes waardoor je door blijft gaan. En juist kleine stappen zorgen voor aanpassingsvermogen (agility) in deze zo snel veranderende VUCA-wereld (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous).

Jouw betekenisvolle bijdrage

Zelf eigenaarschap pakken heeft veel voordelen. Jij hebt binnen je eigen cirkel van controle invloed op wat er gebeurt, jij staat aan het roer, jij levert een concrete betekenisvolle bijdrage en kan voortgang boeken. Dit alles geeft je een gelukkiger gevoel in plaats van het gevoel van machteloosheid. Kortom, kom in beweging, neem persoonlijk leiderschap, kijk wat jij in je directe omgeving kan veranderen om te verduurzamen. En spreek je daarnaast uit op de werkvloer, zorg dat de duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie niet slechts een papieren belofte zijn. Maak werk van duurzaamheid.

Duurzaamheid én winst maken

Het is al lang bewezen dat bedrijven winst kunnen maken én wereldproblemen kunnen oplossen, in plaats van ze te vergroten. Daarbij zal de roep uit de markt toenemen en regelgeving strenger worden. Zo moeten bijvoorbeeld bedrijven met meer dan 250 medewerkers vanaf 2023 voldoen aan een nieuwe Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage in het jaarverslag. Tijd voor actie dus!

Aan de slag

Ga samen met je team aan de slag om deze doelstelling om te zetten in concrete acties en gedragingen. Onderzoek wat maakt dat de duurzaamheidsdoelstellingen nog niet worden behaald. Wat en wie is er nodig? Welke vaardigheden hebben wij dan als team te ontwikkelen en wellicht jijzelf als individu? Maak impact en zorg voor een positieve verandering! Doe je mee?

Feedback ondersteunt organisaties met een High Impact Programma rondom het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Mocht je daar meer over willen weten? Neem dan contact op met Marre Dekkers, één van onze specialisten op dit gebied.
Marre is te bereiken via haar e-mailadres: m.dekkers@feedbackconsulting.nl.

 

The importance of small steps