Twaalf manieren om muziek in te zetten tijdens je trainingen.
- Als sfeermaker bij binnenkomst en passend bij het doel en de doelgroep van je training.
- Als middel om elkaar op een andere manier te leren kennen. Deelnemers delen een voor hen betekenisvol nummer en vertellen het verhaal dat erbij hoort.
- Om aan te kondigen dat de pauze bijna voorbij is. Na de laatste noot start het programma weer.
- Als manager van de energie in de groep. Muziek die je laat landen en helpt om tot reflectie te komen of nummers die juist volop activeren. Of muziek die helpt om contact te maken met gevoelens waar men minder gemakkelijk bij komt.
- Als introductie van een onderwerp. Bijvoorbeeld Castle on the hill van Ed Sheeran met als vervolgvragen: Wat zijn memorabele momenten uit jouw jeugd?, Wat was daar kenmerkend aan? en Welke aspecten zie graag meer terug in je huidige leven?
- Ondersteunend aan een werkvorm. Bijvoorbeeld het nummer Hello world van Nikki als deelnemers zichzelf dienen te pitchen.
- Als achtergrondmuziek tijdens oefeningen (zodat groepjes deelnemers minder door elkaar worden afgeleid).
- Om op te dansen en je zo te laten zien, lol te hebben met elkaar en/of de gewenste hoeveelheid dagelijkse beweging op te doen.
- Om samen muziek te maken en te laten ervaren hoe samenwerking tot iets bijzonders kan leiden. Of door zelf een liedje of refrein te schrijven waarvan de tekst raakt aan het onderwerp van de workshop.
- Om bewustwording te creëren met betrekking tot hoe snel de tijd gaat. Denk aan het afspelen van een kerstnummer in de lente. Dit met de boodschap er bij dat voordat je het weet het jaar weer voorbij is en dat morgen starten met je goede voornemens de grootste kans op succes oplevert.
- Om deelnemers te laten herinneren wat ze geleerd hebben wanneer ze de muziek die gekoppeld was aan de trainingsonderwerpen later opnieuw horen.
- Als onderdeel van de afterparty.