Benut de wijsheid van de minderheid.

Deep Democracy - Effectieve samenwerking in teams

Wat is Deep Democracy?

Deep Democracy is een praktische aanpak voor iedereen die werkt met of in groepen. Het is ‘democratisch’ omdat elke stem telt in de methodiek van faciliteren om zo tot de meest wijze en gedragen besluiten te komen. Het is ‘diep’ want het gaat veel verder dan conventionele methoden rondom ideeënuitwisseling, conflictresolutie en besluitvorming.

In de dynamiek van groepen gebeurt veel, zeker wanneer mensen zich niet gehoord voelen of het idee hebben dat hun mening genegeerd wordt. Wanneer de ideeën, die ingaan tegen het meerderheidsstandpunt, geen ruimte krijgen gaat het wringen. We spreken hier vaak niet rustig en openlijk over, maar hebben allerlei manieren om ‘onderhuids’ en in de ‘onderstroom’ tegen te spartelen. We mopperen wel op de gang, maar tijdens de vergadering houden we onze mond. Of we zeggen ja tegen een voorstel, maar doen nee en we verzinnen allerlei smoesjes waarom het toch niet kon.

Tegen de tijd, dat de verschillen en botsende meningen boven water komen drijven, is er vaak al een diepe kloof geslagen tussen het meerderheids- en het minderheidsstandpunt. In elk team, maar zeker in een (cultureel) divers team, speelt een dergelijke dynamiek. Om escaleren te voorkomen, is het belangrijk om in een vroeg stadium het (mogelijke) conflict op te zoeken. Niet verschillen wegpoetsen, maar onderzoeken.

Deep Democracy is een zienswijze en methodiek die hierin faciliteert: in het tempo van de groep laten we de waterlijn beetje bij beetje zakken om de onderstroom zichtbaar en hanteerbaar te maken. De Lewis methode van Deep Democracy is een uiterst praktische facilitatie methode, die zeer bruikbaar is voor iedereen die werkt met groepen en individuen. Het biedt handvatten voor besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Zonder te polderen en zonder conflicten weg te poetsen. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog en in discussie. De Lewis methode van Deep Democracy is zoals gezegd een krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie binnen groepen met een uiteenlopende diversiteit.

https://www.feedbackconsulting.nl/nl/training/deep-democracy-en-draagvlak-creeren-voor-besluiten-en-verandering-76

Hanneke van Winkelen